connor

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pár myšlienok o medzinárodných vzťahoch a organizáciách.

·   

·     Pár myšlienok o medzinárodných vzťahoch a organizáciách.




Pojem „medzinárodné“ nám napovedá, že sa jedná o termín, ktorý presahuje hranice jedného národa a teda, týka sa istej skupiny krajín. „Vzťahy“ môžu byť definované ako interakcie, istá komunikácia medzi dvoma subjektami, v tomto prípade viacerými štátmi.
Dejiny, konkrétne politické, nám ukázali nutnosť riešiť problém príliš samozrejmej suverenity štátov a jej dôsledky na spoločnosť. Storočia dozadu a pravdepodobne finálnym úpadkom humánnej morálky ako celku boli obe svetové vojny. Dôsledky týchto udalostí musel niesť ako porazení vinníci tak i z časti krajiny víťazné. Bolo evidentne jasné, že povojnové usporiadanie sveta je úlohou nie jedného štátu, ale práve naopak, istej koalície. Vytvorila sa organizácia národov ktorá na základe rôznych stanov, noriem, dohôd a pravidiel mala záujem zdolať danú nepriaznivú situáciu. Nejednalo sa o ľahký priebeh, pretože každá krajina, myslím tým víťazná, si chcela získať čo najväčší podiel z úspechu. Bol to neľahký proces, i napriek tomu sa ukazovala spoločná cesta a vedelo sa, že sa musí vytvoriť nejaký konsenzus, prinášajúci reálne riešenia. OSN sa stala prvou významnou( podľa môjho názoru samozrejme) skupinou národov, ktorá pozostávala z členov týchto štátov a na jej pôde sa riešili problémy, resp. návrhy tečúce z ústredí, ktoré mali priniesť aké-také „ovocie ťažkej úrody“ a zaistiť čo najväčšie blaho, pre čo najväčšie množstvo obyvateľstva.
V päťdesiatych rokoch to bola v istom zmysle nemenej dôležitá skupina „spojencov“, ktorí vytvorili prvý zárodok Európskej únie. Založilo sa Európske spoločenstvo spolu s ďalšími dvoma organizáciami. Cieľom EÚ je, okrem iného, vzájomné využitie prírodných, ľudských a finančných zdrojov a ochrana spoločného trhu. Teda vidieť, že takéto zoskupenia vznikajú ako nejaké východisko, kde sa v jednote hľadá cesta z možného alebo už existujúceho problému.
Na druhej strane, ak dáte človeku svoju dôveru, rodí sa tendencia zneužitia moci. A to sa stalo v prípade OSN. S odvolaním sa na nemenované médium spomeniem „morálne prešľapy“ vysokopostavených predstaviteľov OSN. Ich „faux pas“ sa stalo v programe „ropa za potraviny“. Ropa za potraviny je určite najväčším korupčným škandálom ľudských dejín. Najväčším nielen objemom „posunutých“ finančných prostriedkov, ale predovšetkým svojou „celosvetovosťou“ – týka sa politických prominentov prakticky z celého sveta. Odhad sumy, ktorú dal Saddám rôznym „príjemcom“ i sebe samému zarobiť, prevyšuje desať miliárd dolárov. Iracký denník Al-Mada uverejnil po páde Saddámovho režimu zoznam, podľa všetkého získaný z irackého ministerstva pre ropu, ktorý obsahoval 270 jednotlivcov organizácií z asi 50 krajín, ktoré údajne získali od Saddáma poukazy na odber ropy. Sú na ňom – okrem Benona Sevana – aj napríklad ruská vláda, bývalý francúzsky veľvyslanec pri OSN Jean-Bernard Merimee, bývalý francúzsky minister vnútra Charles Pasqua a zopár ďalších osobností.
Z môjho uhlu pohľadu sa mi zdá táto inštitúcia v súčastnosti chabá, dezorientovaná, zakríknutá a zajatá v „rukách bezbrannosti“. Akoby prechádzala štádiom stagnácie, hľadala svoju podstatu, stratenú niekde v uplynulých dekádach, v časoch, keď predstavovala silu, oporu a akúsi istotu. Dnes, na sklonku 21. storočia mi pripadá ako trápna figúrka na javisku rôznych spoločenstiev. Je obalená pacifizmom a ustráchane sa prizerá zverstvám dejúcim sa, povedzme v krajinách tretieho sveta, porušovaniu ľudských práv Češensku, v Číne, k praktikám Spojených štátov na vojenskej základni Guantanámo, na situáciu v Iráne, v KĽDR a podobne.
Medzinárodné inštitúcie by mali existovať, ale obávam sa, že nie v tejto forme. Prikláňam sa k názoru kolegov/spolužiakov, že je nutná transformácia a hľadanie novej cesty, pretože sa mi vytvára obraz nenaplnenosti poslania.
Na záver by som Vám rád pripomenul, že tu boli prezentované čisto moje názory, ktoré sú obrazom úrovne, ktorou momentálne disponujem a teda, prijímam Vaše dotazy a prípadnú kritiku. Preto som sa sem prihlásil, aby som si rozšíril rozhľad v danej oblasti a budem len rád, keď mi v tom akoukoľvek formou pomôžete.



verejna politika | stály odkaz

Komentáre

  1. Veľmi zaujímavý názor
    Fascinovali ma najmä originálne myšlienky. Pripodobnenie OSN k figúrke je veľmi trefné. Táto inštitúcia je v súčasnosti len "zbor úradníkov."
    publikované: 24.03.2008 14:27:53 | autor: ludovit (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014