connor

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

...slova a ich vyznam...

Pred pár dňami sme preberali Wittgesteina(spomínam ho preto, aby si si nemyslela, že je to z mojej hlavy) a jeho výklad slov a zmyslov. Udal jeden príklad.
O1: „mám syna.“
O2:„to je vynikajúce.“
O1:„mám aj psa.“
O2:„to už nie je dobré.“
Zmysel tohto dialógu sa nám kdesi stráca. Je to prirodzené. Ak nie prirodzené, logické už viac. Prečo osobe „2“ syn neprekážal, ale už pes áno? Bol azda alergický na psov? Chcel azda svojmu priateľovi prenajať byt, no pes bol prekážkou? Toto nám už dáva akúsi predstavu.
I Faucoult sa vyjadruje zaujímavo o podstate vecí a slov. Čo tým chcem povedať ja? Ja súhlasím s tézou, že slová sú nič. Slová sú absolútne nič v porovnaní s ich významom. Chcem ti tým povedať, že som si vedomý toho, čo tu všetko prečítaš od rôznych ľudí. Som si vedomý toho, čo si môžeš, ale nemusíš myslieť, že toto miesto sme zneužili, využili na rôzne účely. Som si toho vedomý, že nemusíš veriť nikomu, ničomu a môžeš to brať ako lístky na predstavenie v divadle. Jediné, čo tu investuješ, je čas.
Použil som Faucoulta, „Wigiho“, pretože ja som zatiaľ na nič preborné v tejto oblasti neprišiel. Neprišiel, ale niečo ucítil. Tá hmlovina bola plastelínou pre moju tvorbu. Pre moje modelovanie slov. Čím červenšia farba hmoty, tým vyššia hustota jednotlivých slov. Kým k tebe dorazia moje slová, prejdú inšpekciou čistoty, precíznosti výroby, vhodnosti, zrelosti...a...a to najdôležitejšie. Prejdú kontrolou, či každé jedno slovo má v sebe svoj význam. A hoci viem, že má, pretože ti ich posielam ja sám, viem, už viem, že im veríš. No nechcem len vieru, chcem viac, chcem, aby si cítila ich význam. Chcem, aby si prežívala ich význam. Vtedy, vtedy sa stratí tá pomyselná platónová idea o ohni a predmetoch za naším chrbtom. Vtedy ťa objíme realita a významovosť slov, keď sa ocitneš pri mne. V tom momente pocítiš ten pocit, že ten risk, dôverovať mi, sa ti vyplatil.



relax | stály odkaz

Komentáre

  1. .
    Wittgenstein patrí medzi mojich favoritov... teším sa Tvojmu textíku, i na ďalšie, čo prídu :-)
    publikované: 31.03.2009 06:23:37 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Hmm...
    Áno, aj takto sa dá povedať, že niečo Ti chcem povedať. No tak neváhaj, hovor!

    :-)
    publikované: 31.03.2009 07:35:00 | autor: plpko (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Connor, skvelý text :)
    uz mi tento tvoj styl chybal ...
    a k vyznamom slov- myslim ze podliehaju skusenostiam ludi, alebo skupiny, alebo aj celej generacie. vyznamy sa menia su zavisle od doby kultury. slovo je len nieco co nam umoznuje ozancovat kusky toho co prezivame, pricom casto vobec nie je dostatocnym prostriedkom... tiez som o tom uz raz pisala :)
    publikované: 14.04.2009 19:17:27 | autor: Bublinka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014